1/08 tot 11/08 – 2019 Fitness aan de ankerlier

01 – 11 augustus 2019

Ile Tomé – Ile de Siec – Aber Wra’ck – Camaret – Brest – Camaret

Na een maand in verschillende havens te liggen, kunnen we eindelijk genieten van het ankeren in de baaien van de Bretoense kust. We varen langs verschillende eilandjes en vorderen zo langzaam richting Brest. Het punt waar we de Golf van Biscaje willen oversteken, onze eerste langere tocht (we rekenen op een viertal dagen), waarna we van de Franse baguettes kunnen overschakelen op Spaanse tapas. Maar zo ver zijn we nog niet.

Vanuit Saint Malo varen we onze vrienden van de Temanu’a achterna. Zo liggen we samen voor anker aan Ile Tomé en Camaret. Op andere plaatsen doen wij een extra tussenstop of blijven een dagje langer maar het is altijd fijn om dan weer een baai binnen te varen en bekende gezichten te zien. Het ankeren zelf gaat alsmaar beter, de routine zat er nog niet echt in en afstanden inschatten duidelijk ook niet. We proberen vooral om voldoende ruimte te laten met de andere boten en daar slagen we een beetje te goed in. Als we aan Ile Tomé op een welgemikte plaats ons anker uitgooien, blijkt dat er nog een hele vloot tussen ons en de Temanu’a kan gaan liggen. Maar al doende leert men en de keren erna is het ritje met de bijboot om even op de koffieklets te gaan bij de buren al een stuk korter. Het anker ophalen is een heel karwei. Waar veel boten een electrische ankerlier hebben en een druk op de knop ervoor zorgt dat de ketting weer binnengehaald wordt, gebeurt dat op de Puff handmatig. En aangezien we altijd op (heel) veilig spelen en liever ‘ietske’ teveel dan te weinig ketting uitgooien, moet er flink gewerkt worden om de 100 kg ketting dan ook weer binnen te halen. Maar moeilijk gaat ook en na de ochtenfitness aan de ankerlier varen we weer verder. Bij aankomst op een nieuwe bestemming is het eerste werk steeds om Sam even zijn poten te laten strekken en te laten doen wat honden doen als de nood hoog is. Hij krijgt daarbij zijn gloednieuwe zwemvestje aan, we hijsen hem gezamelijk in ons bijbootje en tuffen dan op de strandjes af. Hij vindt het allemaal OK en als Kris met hem aan land gaat, zie ik hem vanop Puff in zijn fluo-oranje vestje het strand aan een grondig onderzoek onderwerpen.

Zouden we niet te dicht bij de andere boten liggen?
Een lift met onze watertaxi naar het strand voor Sam

In de baai van Ile Tomé ( wat eigenlijk gewoon een begroeide rots is die boven het water uitkomt) is het zalig genieten onder de zon met slechts een handvol boten in de buurt. De dagen daar worden dan ook gevuld met boekje lezen, prutsen op de surfplank, de kleine rotsstrandjes verkennen met Sam, aperitieven (ja, alweer…) met versgeplukte en geprepareerde krakelingen op de Temanu’a, een pintje met nog meer krakelingen op de Puff en een serenade van Kris op zijn gloednieuwe ukele. De romantiek druipt eraf als ik voor het slapengaan mag genieten van klassiekers als ‘Broeder Jacob’, ‘Altijd is Kortjakje ziek’ en als kers op de taart: ‘Klein klein kleutertje’.

Fluo Sam op Ile Tomé
Water fun
Apéro tijd
Een vleugje romantiek op de tonen van ‘Klein klein kleutertje’

Via Ile de Siec gaat het verder naar Aber Wra’ck oftewel ‘Klingon Land’. Volgens mij hebben de makers van Star Trek hun inspiratie in het Oud-bretoens gezocht met plaatsnamen als Kroaz Konk en Ar Gebog. Het klinkt allemaal niet zo uitnodigend maar dit stukje Frankrijk blijkt wel verrassend mooi. We gaan er wandelen in de heuvels met schitterende uitzichten, stoppen in de kleine dorpjes voor een baguette en croissant uit het vuistje en houden een pauze in één van de kleine baaitjes om zo terug te keren naar Puff. Bretagne kan ons echt wel bekoren.

Zonsondergang in de baai van Ile de Siec
Wandelen in de heuvels rond Aber Wra’ck

Maar ondanks al dat natuurschoon in Frankrijk, wordt de lokroep van ons volgende doel alsmaar luider en willen we nu echt graag richting Spanje. We zetten dus koers naar Camaret, vanwaar we hopen de Golf van Biscaje over te steken. Ook de Temanu’a ligt daar te wachten op een ‘goed weergat’ en we verdrijven samen de tijd met koffieklets, mojitoklets en wakeboard-testing. Het is ook fijn om samen de weersvoorspellingen te bekijken en te bespreken. Het ziet er jammer genoeg naar uit dat we Frankrijk nog niet direct gaan verlaten. Het ene front is nog niet voorbij als het volgende alweer klaarstaat. Daar we niet veel zin hebben om de kleine storm uit te zitten aan ons anker, zoeken we samen de beschutting op van de haven van Brest. En wat doe je daar als er teveel wind is om te zeilen…? Surfen dus… Kris heeft zijn ‘partner in crime’ wel gevonden met Bert: surfen, kiten, wakeboarden…. Als er wind en/of water aan te pas komt, is het helemaal goed!

Temanuiti doorstaat de test, het wakeboarden lukt prima!
Teveel wind om te gaan zeilen, dan maar surfen zeker. Lyam en Roxie hebben er niet veel ook voor.
Geen tekort aan aandacht voor Sam the (bompa) Man
Naar de rhumerie met de Temanuiti. Een mojito moet je verdienen…

Zodra de wind weer is gaan liggen, keren we terug naar Camaret, waar we nog wat kunnen genieten van de natuur en de uitzichten langs de kliffen aan de kust. Maar hoe mooi het uitzicht ook is, de Spaanse tapas en rias lonken. Geduld is een schone deugd… ik ben er helaas niet mee gezegend. Toch is er geen andere keuze dan wachten op het juiste weer. Het hoort er allemaal bij…

De baai van Camaret met Puff voor anker. Tussen de buien door straalt de zon.
Camaret
Een verlangende blik naar de volgende bestemming….nog eventjes geduld….

6 thoughts on “1/08 tot 11/08 – 2019 Fitness aan de ankerlier

   1. Op de blog lijkt zelfs het ukulele spel van Kris echt romantisch! Gelukkig geen grote boxen aan boord ? Kei mooie foto’s…. als ik dat zo lees, krijg in zin om naar Frankrijk te gaan… werkt aanstekelijk! Ze mogen jullie daar wel dankbaar zijn voor de publiciteit! Dikke knuffel schatten! Geniet van alles. X

 1. OK, de eerste keer ging het niet goed, maar nu opnieuw
  Hallo Kris en Ingrid,
  net van Frieda weer jullie blog gehoord. Wij zijn de vorige eigenaren van Puff.
  …. en de huidige, want onze boot heet net zo. We hebben al eens gemaild, maar dat is weer verloren gegaan.
  We wensen jullie heel veel succes met jullie nieuwe zeil uitdaging en horen graag wat de plannen precies zijn …….
  Als jullie nog in Brest liggen hebben we een idee als het weer langer geen oversteek toestaat. Wij zijn ooit de rivier de Aulne opgegaan tot Chateaulin. Er is daar ook nog een supergrote supermarkt en je kunt met een jerrycan goedkoop diesel tanken.
  Wij liggen momenteel op Mallorca, na een oversteek vanaf Sardinie.
  We denken erover om de winter in Lagos (Portugal) te verbrengen en als jullie daar langs komen kunnen we elkaar wellicht een keer ontmoeten. Willen jullie dit jaar oversteken (Carieb) of blijf je nog een jaartje aan deze kant of ga je de Med in ?
  Wij hebben geen blog, maar je kunt ons nu per mail bereiken. Ik zag al wat foto’s van motoronderdelen (waterpomp); als je problemen hebt kan ik je wellicht nog helpen; het meeste heb ik ooit al eens uit elkaar gehaald.
  Groetjes en tot horens,
  Dico en Yvonne
  s.y. ‘PUFF’ the Magic Dragon
  nu in Porto Colom op Mallorca

  1. Leuk om jullie te horen en het zou ook leuk zijn mekaar te ontmoeten in Portugal! Gisteren zijn we in Soanje aangekomen. Blij dat we er zijn ?. Ik stuur nog een mailtje met wat meer details rond onze plannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *